Szolgáltatások - Laminált parketták, amivel dolgozunk

 HDF alapú laminált padlók

HDF alapú laminált padlót tekintsük az első fejlődési fázisnak, azonban ne tévesszen meg bennünket, a piacon lévő parketták nagy része ilyen technológiával készül. A laminált padlók legnagyobb része valamilyen klikkes rendszerrel érkezik, könnyítve a gyors és pontos beépítést.

A HDF nagy sűrűségű farostlemezt jelent high density fiberboard) mely általában valamilyen fahulladék, faforgács, vagy fűrészpor porításával, majd nagy nyomáson, valamilyen ragasztógyantával kerül préseléssel kialakításra. Erre az alapra jön rá egy PVC fólia, mely tartalmazza a padló színét és mintázatát, illetve gyártótól függően valamilyen egy vagy többszintű lakkréteget.

Érdekesség

Előnyök: a különböző kivitelek egészen magas kopásállóságot biztosíthatnak ezeknek a parkettáknak is, azonban a kopásállóság növekedésével az ár is növekszik. A lakkrétegnek köszönhetően a parketták felülete vízálló.

Hátránya: a HDF alapanyag vízfelvétele jelentős, így hiába vízálló a parketta felülete, a csatlakozásoknál a víz le tud jutni, illetve a nem megfelelően szigetelt aljzatból is nagy mennyiségű vizet tud felvenni a HDF alapú parketta, ekkor púposodásra hajlamos. Padlófűtéshez kevésbé javallott.

 PVC-LVT laminált padlóburkolatok


Ebben a kategóriában a padlók már nem HDF-ből hanem PVC-ből készülnek. Általában ezekre a padlókra LVT néven hivatkoznak ami a Luxury Vinyl Tiles rövidítése, magyarul: luxus vinyl burkolat. Jellemzően ezek 4-5 mm-es vastagságúak és klikkes csatlakozással rendelkeznek.

Az alap tehát PVC-ből készül, melyet üvegszál erősítéssel látnak el. Erre kerül a dekorációs réteg, ami megadja a parketta színét és mintáját. Erre pedig egy koptató lakkréteg kerül, ami biztosítja a felület tartósságát kopás-, dörzsállóságát.  

Érdekesség

Előnyök: az ilyen LVT padlóburkolatok kiválóan elnyelik a lépések zaját, kellemes, meleg tapintásúak. A jó hővezetés miatt akár padlófűtésekhez is ajánlott burkolat.

Hátrányai között meg kell említeni, hogy ennek a típusnak igen nagy a hőtágulása, ezért a falak mellett és az ajtóknál megfelelő hézagot kell kialakítani. Sajnos így több szobán át is egybefüggő burkolatokat ezzel a parkettával nehéz kialakítani, egyes gyártók még a napsütötte helyiségekbe sem ajánlják a felpúposodás miatt.

 Rigid - SPC burkolatok: szilárd laminált parketták

A rigid (merev) vagy más elnevezéssel SPC (solid polimer core vagy stone plastic composite) azaz szilárd polimer hordozó réteggel rendelkező parketták jelentik pillanatnyilag a legmodernebb technológiát. Ezek a padlók általában valamilyen ásványi, kőőrleménnyel bekevert polimerből készülnek.   

Az SPC lapok a PVC alapú padlóburkolatok minden előnyével rendelkezik, azonban a speciálisan kialakított hordozórétegnek köszönhetően kivételes mérettartóssággal rendelkeznek. A hőmérséklettől függetlenül a burkolópanelek mérete változatlan marad, illetve a kiváló hővezetési képesség miatt padlófűtés esetén ez a típus a legjobb választás.  

Érdekesség

Előnyei: kiemelkedő tartósság, nagy kopásállóság jellemzi ezeket a parkettákat. A mérettartósság miatt akár több helyiség egybefüggő burkolására is lehetőség nyílik (akár 200 m2), nem kell diletációs hézagot hagyni a szobákat elválasztó ajtóknál, így burkolatváltó és küszöbmentes kialakítás érhető el. SPC parketták a valódi fa parketták hangulatát kölcsönzi. Teljesen vízálló felületet biztosít.

Hátránya: magasabb bekerülési költség, mint az előző kivitelek esetén. 

 EPC - WPC burkolatok


Ezeknek a burkolatoknak a beltéri típusai Európában nem terjedtek el elsősorban a kültéri teraszburkolatok esetén találkozhatunk velük. 

Az EPC (extruded polimer core) azaz extrudált polimer magos polimer burkolatok általában mészkő / kréta és PVC habosított keveréke. A WPC esetén (wood polimer composit) a PVC helyett porított fát használnak. A habosított anyagnak köszönhetően ezek a burkolatok igen könnyűek lehetnek. Az EPC parketták szintén 4-5 mm vastagságúak, azonban a WPC burkolatok 10-15 mm vastagok is lehetnek, illetve a kevesebb anyag felhasználása érdekében belül légkamrákat is tartalmazhatnak.  

Érdekesség

Előnyei megegyeznek a PVC laminált padlóval, azonban azoknál drágább, ezért is nem terjedt el nálunk.

Hátrányként azonban meg kell említeni, hogy a habosított réteg nagy mennyiségű levegőt tartalmaz, így padlófűtéseshez nem tudjuk ajánlani. A könnyű alapanyag másik hátrányos tulajdonsága, hogy nincs olyan kemény, mint a sima PVC laminált padlók, így a mechanikai igénybevételeknek kevésbé áll ellen.Folyamat


1 . LÉPÉS

Kérjük, hogy küld el a lenti egyszerű űrlapon jelentkezésed. 


2. LÉPÉS

Kollégánk 24 órán belül keresni fog, (minden apró részletét ismeri a szakmának), egy telefonos egyeztetésre. Itt minden felmerülő kérdésre válaszol. 


3. LÉPÉS

A telefonos egyeztetés után kollégánk egy olyan egyedi javaslatot küld neked, ami a legideálisabb. 


4. LÉPÉS

Szerződéskötés esetén a kivitelezési munkákat gyorsan és pontosan vállaljuk. 


Ajánlatkérés telefonon

+36 -30-606- 8776